Knaagdieren

/ Afdelingen / Knaagdieren

Knaagdieren zijn er in vele soorten en maten. En elk knaagdier heeft zijn eigen specifieke voeding nodig. Ook voor deze huisdieren leveren wij het complete assortiment. Van hok tot voeding. Op deze pagina willen wij u graag een klein beetje op weg helpen en uitleg geven over de diverse soorten knaagdieren. Mocht u na het lezen toch nog een vraag hebben, dan kunt u deze eenvoudig stellen via het formulier op deze website of even langslopen in onze uitgebreide winkel aan de Industrieweg te Den Helder.

Informatie over konijnen en andere knaagdieren

De wetenschappelijke naam van de konijn is Oryctolagus cuniculus . Het volwassen gewicht van een konijn ligt tussen de 1,2 en 2,5 kilo en de gemiddelde leeftijd is 5 tot 8 jaar.
Een konijn is geen knaagdier, het is een haasachtige. Konijnen en hazen onderscheiden zich van de knaagdieren doordat ze stifttanden hebben. Deze tandjes zitten achter de bovensnijtanden waarop de ondersnijtanden kunnen afslijten. Tanden bij konijnen en knaagdieren groeien altijd door.

Het is niet geheel zeker waar konijnen precies vandaan komen; wel is bekend dat ze afstammen van hun wilde voorouders (Oryctolagus cuniculus). Vroeger werden konijnen veel gehouden voor het vlees. Ze werden in meerdere landen gegeten. Omdat er hier en daar ook konijnen ontsnapten, kwamen er steeds meer konijnen in het wild; nu werd er ook op hun gejaagd. Maar konijnen kunnen zich snel voortplanten en het zijn echte plagen geweest. Steeds meer mensen houden een konijn als huisdier. Konijnen kunnen 8-15 jaar oud worden. Het kunnen hele leuke, lieve, aanhankelijke diertjes zijn, waar zeker ook kinderen veel plezier aan kunnen beleven. Onder de afbeelding gaan we verder…

knaagdieren

De hamster: de verschillende soorten

De wetenschappelijke naam van de hamster is Mesocricetus Aureatus (Syrische Hamster). Het volwassen gewicht van een hamster ligt tussen de 85 en 150 gram en de gemiddelde leeftijd is 18 tot 36 maanden. Naast de Syrische goudhamster worden een aantal Aziatische Dwerghamsters (Dzjoengarian, Mongoolse, Roborowski, Daurische Dwerghamster) gehouden. De hamster is een nachtdier, dat pas ‘s avonds wakker wordt. Pas dan zal hij echt zin hebben om te spelen. Men laat het diertje uit eigen beweging op de hand komen, want het durft nogal eens te bijten, wanneer het met volle hand omklemd wordt. Het is het beste om je hamster ‘s avonds te voeren. Omdat de wangzakken van de hamster erg gevoelig zijn, mag je hem geen eten geven met scherpe randjes eraan. Zorg ervoor dat je hamster altijd vers en schoon drinkwater heeft dat je dagelijks moet verversen.

Alhoewel hamsters overdag veel slapen, hebben ze toch veel energie. De gemiddelde hamster is 3 tot 4 uur per nacht in beweging. Je hamster zal heel veel plezier beleven aan een speelrad, alhoewel dit wel een stevige moet zijn om verwondingen aan zijn pootjes te vermijden. Zorg ervoor dat hij veel kan knagen zoals op plastic speelgoed of op stukjes hout.
Voor je hamster zijn plastic of glazen kooien het beste. Zet de kooi ergens op een licht plaatsje, waar veel frisse lucht is, niet in de tocht, niet bij de verwarming en niet in direct zonlicht of bij andere huisdieren. Plaats de kooi nooit dichtbij een koelkast, televisie, radio of stereo. Zorg voor veel en warme bodembedekking, zoals bedding. Erg belangrijk is dat je maar 1 hamster per hok houdt want ze houden heel erg vast aan hun eigen territorium. Twee of meerdere hamsters in een kooi zullen zeker gaan vechten. Russische en Chinese hamsters, ook wel bekend als dwerghamsters, leven liever in paren bijeen. Denk er wel aan dat een gemengd koppel jonkies kan krijgen.

Let er goed op dat zijn tanden en nagels niet te lang zijn. Zorg ervoor dat zijn vacht schoon is en glanst en dat er geen klitten in zitten. Alle hamsters hebben een geurklier op elke heup dat eruit ziet als een donkere plek.

knaagdieren
knaagdieren

Een vraag stellen over knaagdieren? Stel hem hier.

Benodigdheden voor knaagdieren

Ook voor de kleinste knaagdieren hebben wij een ruim assortiment aan voeding en andere producten op voorraad. De meest voorkomende benodigdheden voor konijnen en knaagdieren staan hieronder weergegeven. Mist u nog iets? Laat ons dit gerust weten.

  • Konijnenkooi
  • Volledig konijnenvoer
  • Hooi
  • Groenvoerruif
  • Bodembedekkers o.a houtvezels, houtkorrels, stro
  • Knaagdiertoilet
  • Drinkfles
  • Voerbak
  • Slaaphuis
  • Liksteen
  • Knaagsteen
  • Vitaminen
  • Vitamine C druppels
  • Traktaties/snacks
  • Nageltang
  • Borstel voor de vacht
  • Loopmolen
  • Loopbal
  • Speelgerei
  • Boekje over de verzorging
  • Watten

De Cavia: dit is handig om te weten

De wetenschappelijke naam van de cavia is Cavia Aperea Porcellus. Het volwassen gewicht van een cavia ligt tussen de 700 en 1250 gram en de gemiddelde leeftijd ligt tussen de 5 en 8 jaar. Cavia´s stammen oorspronkelijk af uit Zuid-Amerika, waar ze al duizenden jaren als huisdier gehouden worden. De vacht kan zowel glad als ruw zijn en kort- als langharig; men kent talrijke kleurschakeringen. Cavia´s zijn nestvlieders. De jongen zijn bij de geboorte al volledig behaard, zij kunnen al zien, ruiken en lopen. Het wisselen van de melktanden heeft in het moederlichaam plaatsgevonden, zodat een pasgeboren cavia vanaf de geboorte aan vast voer kan knabbelen. Toch zal hij de eerste drie weken ook nog rijkelijk moedermelk zuigen.

Cavia´s kunnen zowel binnen als buiten leven. Een buitenhok mag niet op de grond staan. Het dak moet schuin staan en waterdicht zijn, met een kleine overkapping als extra bescherming bij slecht weer. Zorg voor veel en warme bodembedekking in de kooi zoals bedding. Houd je cavia elke dag in de hand, maar wees voorzichtig zodat je ´m niet knijpt of laat vallen, want ze verwonden zich nogal makkelijk.

Let er goed op dat je cavia schoon is rondom de ogen, oren, neus en onder zijn staart. Zorg ervoor dat zijn vacht schoon is en glanst, en dat er geen klitten in zitten. Let er ook op dat zijn tanden en nagels niet te lang zijn. Cavia´s zijn echte planteneters en moeten, om in de beste conditie te blijven, een aangepast voeder krijgen, niet te rijk aan voedingsstoffen, maar met voldoende ruwe celstof. In tegenstelling tot konijnen, kunnen cavia´s zelf geen vitamine C produceren. Daarom dient men steeds een specifieke cavia-mengeling te voederen, waarin vitamine C in de juiste dosis is verwerkt. Er dient steeds vers hooi bijgevoederd te worden. De vezels en cellulose zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Door het vaak kauwen zullen de snijtanden, welke levenslang doorgroeien, regelmatig afslijten.

De Chinchilla en de verzorging

De wetenschappelijke naam van de chinchilla is Chinchilla Lanigera (langstaart-chinchilla). Het volwassen gewicht van een chinchilla ligt tussen de 400 en de 600 gram en de gemiddelde leeftijd ligt tussen de 15 en 20 jaar. Chinchilla´s zijn fantastische huisdieren. Ze zijn intelligent, vriendelijk, ze houden van spelen en vinden het minder prettig om gehanteerd te worden door hun erg tere vacht. Chincillas zijn groepsdieren wat betekent dat je het beste meerdere dieren bij elkaar kunt huisvesten. Een mannetje en een vrouwtje chinchilla moet je geleidelijk aan elkaar laten wennen. Eerst moeten ze in aparte kooien voordat het veilig is om ze een kooi te laten delen. Als dat zover is zullen ze waarschijnlijk wel jonkies krijgen.

Een kooi van metaal is voor de chinchilla het beste, omdat ze door hout en zelfs door plastic heen kunnen bijten. Een kooi met een uittreksleuf onderin is makkelijker schoon te maken. Doe een laag houtvezel onderin, maar let erop dat je chinchilla nooit in contact komt met vieze bodembedekking dat zijn vacht kan beschadigen. Zorg voor een slaapdoos gevuld met bedding. Plaats de kooi op een lichte, goed geventileerde plaats, boven de vloer. Vermijd tocht, verwarming, direct zonlicht, benzine dampen of andere huisdieren. Plaats de kooi nooit dicht bij een koelkast, televisie, radio of stereo. Per dag hebben ze een 10 minuten durend bad nodig om hun vacht in top conditie te houden. Chinchilla’s houden ook van een looprad, maar kies een stevige van minimaal 35cm doorsnede.

Een chinchilla heeft elke dag voer nodig, ongeveer op hetzelfde tijdstip, aan het einde van de middag of begin van de avond. Chinchilla’s hebben erg gevoelige magen en raken makkelijk van streek door plotselinge veranderingen in hun menu. Zorg ervoor dat je chinchilla altijd vers en schoon drinkwater heeft, en verschoon het elke dag. Let erop dat je chinchilla schoon is rondom de ogen, oren, neus en onder zijn staart. Zorg ervoor dat zijn vacht schoon is en glanst en dat er geen klitten in zitten. Let er ook op dat zijn tanden en nagels niet te lang zijn.

knaagdieren Knaagdieren

"knaagdieren zijn zooo schattig. Mijn eigen cavia's heten Nascha en Yascha"

knaagdieren
Ruim assortiment hokken voor uw knaagdieren

Ratten en muizen houden

De wetenschappelijke naam van de rat is Rattus Norwegicus Domesticus (tamme bruine rat). Het volwassen gewicht van een rat is voor een vrouwtje tussen de 250 en de 300 gram, en voor een mannetje tussen de 350 en de 500 gram. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 2,5 en de 3,5 jaar. Anders dan bij andere knaagdieren zijn ratten echt dagdieren, wat betekent dat ze overdag wakker zijn en graag spelen. Ze zijn erg sociaal en worden eenzaam en ongelukkig als ze alleen worden gehouden. Ze zijn makkelijk te verzorgen dus het is beter als je er twee van hebt. Twee mannetjes of twee wijfjes kunnen erg goed met elkaar samenleven.

Ratten houden van trapjes, hooggeplaatste stokjes en schommels. Plaats de kooi op een lichte, goed geventileerde plaats, boven de vloer. Vermijd tocht, verwarming, direct zonlicht, benzine dampen of andere huisdieren. Plaats de kooi nooit dicht bij een koelkast, televisie, radio of stereo. Zorg voor veel en warme bodembedekking zoals bedding. Voer je rat elke dag, ongeveer aan het einde van de middag. Ze wennen zich makkelijk aan een bepaalde routine en ze worden dan al opgewonden als ze de geluiden horen die ze associëren met etenstijd. Zorg ervoor dat je rat altijd schoon en vers drinkwater heeft en verschoon het elke dag. Let erop dat je rat schoon is rondom de ogen, oren, neus en onder zijn staart. Zorg ervoor dat zijn vacht schoon is en glanst, en dat er geen klitten in zitten. Let er ook op dat zijn tanden en nagels niet te lang zijn.

Muizen houden

De wetenschappelijke naam van de muis is, Mus domesticus. Het volwassen gewicht van een muis is ca. 40 à 60 gram. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 1,5 en de 3 jaar.
De muis die door de mens als huisdier wordt gehouden, is biologisch gezien helemaal gelijk aan zijn wilde soortgenoot. Toch zijn er ook grote verschillen ontstaan. Wilde muizen (huismuizen) in de kelder of de keuken zijn niet aantrekkelijk. Ze zijn onhygiënisch, schuw en schrikachtig en moeten wel degelijk bestreden worden. Bij het zien van een mooi verblijf met een aantal muisjes (kleurmuizen) erin hoeft echter niemand in paniek te raken. Muizen die als huisdier worden gehouden zijn buitengewoon tam, vriendelijk en schoon.

Wie muizen als huisdier neemt, doet er goed aan twee of meer dieren van hetzelfde geslacht aan te schaffen. Er bestaat dan geen risico op een overvloed aan jongen. Het is gelukkig niet moeilijk om muizen aan elkaar te laten wennen. Het dier moet gezond zijn. Een gezonde muis kijkt helder uit zijn ogen en is levendig. De geslachtsdelen moeten schoon zijn en het dier mag geen wonden of korsten hebben. De vacht moet regelmatig, schoon en glanzend zijn. Let ook op eventuele bultjes of gezwellen. De muis mag niet te jong of te klein zijn. Tijdens de eerste weken van zijn leven krijgt het jong via de moedermelk afweerstoffen binnen die het heel hard nodig heeft.

De Gerbil

De wetenschappelijke naam van de gerbil is Meriones Unguiculatus (mongoolse gerbil). Het volwassen gewicht van de gerbil ligt tussen de 100 en 120 gram en de gemiddelde leeftijd ligt tussen de 3 en de 5 jaar. Je weet precies waar je bij de gerbils aan toe bent: als ze slapen, dan slapen ze ook. Maar als ze wakker zijn, dan zie je nog eens wat ècht energie verbranden betekent. Ze zijn erg sociaal en worden eenzaam en ongelukkig als ze alleen worden gehouden. Ze zijn makkelijk te verzorgen, dus het is beter als je er twee van houdt. Twee mannetjes of twee wijfjes kunnen erg goed met elkaar samenleven. Een plastic of glazen kooi is het beste met een stevige vloer om verwondingen aan de pootjes te vermijden. Ze houden van graven en wroeten in de bodembedekking, dus een kooi met een hoge rand aan de onderkant vermijdt een hoop troep.

Plaats de kooi op een lichte, goed geventileerde plaats, boven de vloer. Vermijd tocht, verwarming, direct zonlicht, benzine dampen of andere huisdieren. Plaats de kooi nooit dicht bij een koelkast, televisie, radio of stereo. Voer je gerbil elke dag, ongeveer op hetzelfde tijdstip, aan het einde van de middag of begin van de avond. Ze wennen zich makkelijk aan een bepaalde routine en ze worden dan al opgewonden als ze de geluiden horen die ze associëren met etenstijd. Let erop dat je gerbil schoon is rondom de ogen, oren, neus en onder zijn staart. Zorg ervoor dat zijn vacht schoon is en glanst, en dat er geen klitten in zitten. Let er ook op dat zijn tanden en nagels niet te lang zijn.

De Degoe is geen knuffeldier

Degoes zijn afkomstig uit Chili, waar ze in het wild in grote groepen leven. Als huisdier moet je er dan ook minimaal twee nemen. Het zijn beweeglijke en nieuwsgierige beestjes. Hun vacht is bruin- grijs en hun tanden oranje. Als dagdieren zijn ze vooral aan het begin en eind van de dag erg actief. Ze houden van klimmen, springen, graven en slepen met allerlei spulletjes.

Het zijn geen knuffeldiertjes en ze worden nooit zo tam als een tamme rat of een cavia, daarom is het geen geschikt huisdier voor het jonge kind. Het is echter wel verstandig uzelf eerst nog wat informatie aan te schaffen. Degoes hebben een ruime kooi nodig, die ook bij voorkeur hoog (min. 60cm) dient te zijn met mogelijkheid tot klimmen. Hij moet van metaal of glas zijn, omdat degoes verwoede knagers zijn, die zelfs door kunststof heen komen. Let bij metalen kooien op, dat de spijltjes niet te ver uit elkaar zitten. De bodem wordt met houtkrullen bedekt. Gebruik geen zaagsel of hooi of dennenhout. Deze bodemlaag moet regelmatig verschoond en ververst worden. In de kooi dient verder voldoende klim- en knaagmateriaal aanwezig te zijn, evenals een beschut plekje, waarin ze zich terug kunnen trekken. Degoes baden graag in chinchilla-zand, dus af en toe een bakje hiervan wordt gewaardeerd.

Wat betreft voeding is speciaal Degoevoer het beste. Hooi vinden ze ook lekker en is ook belangrijk voor ze, dus dat moet altijd aanwezig zijn. Omdat degoes nogal gevoelig zijn voor suikerziekte mogen ze geen eten met suikers erin eten, dus ook geen fruit, rozijnen ed. Ook pinda’s en zonnebloempitten en zo zijn slecht voor ze. Voor meer informatie over deze en andere knaagdieren kunt u nog verder lezen op Meer info over knaagdieren of navraag doen bij één van onze collega’s in de winkel.

Actueel